Noen ganger lurer jeg veldig på om alt det jeg gjør har noen betydning her i verden. 

Det virker noen ganger som alt det jeg har endret på og valgt bort, resirkulert og redusert i løpet av flere måneder, er det noen andre som tar igjen på en kveld, som ser ut til å bare ville øke omsetning og forbruk. 

Men jeg har sjekket opp, og vet nå hvilke ting «lille jeg» og «lille du» kan gjøre i den store sammenhengen som faktisk betyr noe. 

-Aldri kast noe på gata eller i naturen, og plukk opp det du ser på din vei. 

Skulle tro det var åpenbart å ikke kaste noe på gata, men med tanke på hvor mye jeg plukker opp, så må vi tydeligvis begynne her. Og vi som gjerne vil ha en ren og pen planet, kan plukke litt hver. 

-Slutt med alle engangsartikler i plast. 

Alle ting du kan unngå at havner i havet og tar 50 år å bryte ned, ødelegger for dyrelivet og får store konsekvenser for menneskeheten, er bra. 

Her stemmer du med valgene dine. Når du sier fra at du ikke vil ha sugerør i drinken din, ikke ha med engangsbestikk når du bestiller mat, og ikke kjøper ting som bare skal brukes en gang, så vil dette endres. 

-Bruk stemmeretten din

 Helst på noen som gjør noe bra for oss alle, og ikke bare har løfter om kortsiktige goder. 

-Reduser forbruket ditt av klær og skjønnhetsprodukter.

Velg å reparere, kjøpe second-hand, sy om, og bruk ting om igjen. Se om du kan forenkle dine rutiner med produkter, og velge smarte og bærekraftige alternativ.

-Kutt kjøtt og animalske produkter

Det er verstingene når det gjelder klimagassutslipp, det brukes 17 ganger så mye resursser som ved å dyrke bare planter, og det er den største årsaken til sult i verden.

Og sist, men virkelig ikke minst, at det er tenkende og følende skapninger som må lide for det. 

-Resirkuler!

Kan det ikke resirkuleres, ikke kjøp det! Det er en helt enkel vane å sortere plast i blå pose, og matavfall i grønn, eller egen dunk som begynner å finnes de aller fleste steder i landet. Glass og metall til sorteringsstasjon er en vane som føles veldig bra. Og heldigvis er det jo sånn at det som havner i restavfallet i Norge brukes til varme på skoler og sykehus. Men plast avgir farligere gasser ved brenning, så det er viktig at det resirkuleres. 

-Når noen prøver å gjøre noe, gi de ros, ikke påpek inkonsekvens eller hva de gjør feil.

Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre noe, og når noen prøver på nettopp det, som er til det beste for oss alle, ikke ta opp en helt annen sak, og begynn å spørre; Men hva med dette da, og dette…osv.

Forandring er en prosess, og folk må begynne et sted om gamle vaner skal vendes.

Ros, oppmuntring og vennlig veiledning når det er nødvendig er det som fungerer best!

Jeg tenkte ofte at «Noen må gjøre noe» når jeg hørte om problemene vi står ovenfor, til jeg skjønte at «noen» er meg.

Og deg. 

Legg gjerne igjen en tilbakemelding 🙂

Kommentarer